Uilenwerkgroep

Uilenwerkgroep Bathmen is een onderdeel van de Vogelwerkgroep Bathmen. Ons werkgebied is Bathmen, Lettele, Okkenbroek, Loo Bathmen, oostkant Epse, oostkant Colmschate en Kring van Dorth.

Wij hebben en groep van 10 betrokken vrijwilligers die zich voor de uilen inzetten. Wij monitoren ongeveer 75 steenuilenkasten, 35 kerkuilenkasten, 15 bosuilenkasten en 8 torenvalkenkasten. Dat houdt in dat we minimaal 1 x per jaar controleren en onze bevindingen noteren. Wanneer er jongen zijn, dan worden deze geringd om zo meer gegevens te kunnen verzamelen over de verspreiding en overleving van de betreffende vogels. Indien mogelijk worden ook de adulte vogels van een ring voorzien.

De verzamelde gegevens worden gedeeld met Sovon, Stone en Kerkuilenwerkgroep Nederland.

Jonge SteenuilenDe steenuil is de kleinste uil die in Nederland leeft. Wij creëren voor deze uilen een veilige broedplek, bijna al onze kasten zijn intussen vervangen door marter beveiligde kasten.

De kerkuil wordt in het Engels Barnowl genoemd omdat hij meestal in schuren woont en broedt. Veel open schuren verdwijnen, wij bieden nieuwe broedplekken aan door kasten te plaatsen.

 


 


Bosuil in Zwarte SpechtennestDe bosuil zien we bijna niet, vaak vindt hij zijn eigen broedplek. Hij is bekend door zijn spookachtige geluid.

De ransuil maakt voor het broeden vaak gebruik van oude ekster en kraaiennesten.

De velduil is in Nederland als broedvogel zeldzaam geworden, hij broed op de grond.

 

 

 

 

 5 jonge Torenvalken op nestDe torenvalk zie je vaak ‘bidden’ boven de bermen langs de weg. Hij broedt graag in kasten in het open veld.

Wilt u een kijkje nemen in één van de torenvalkkasten, die wij in ons monitor gebied hebben, ga dan naar https://www.torenvalkbathmen.nl/

De steenuil, velduil, ransuil en torenvalk staan op de rode lijst. De rode lijst bevat soorten die bedreigd worden of kwetsbaar zijn. Rode Lijsten hebben geen officiële juridische status, maar hebben in de praktijk wel een belangrijke signaleringfunctie. Voor deze soorten geldt een hogere prioriteit bij het nemen van actieve beschermingsmaatregelen, bijvoorbeeld door hun leefgebieden te verbeteren.

 

 

 


IMG 0067Zo af en toe kan ik het niet laten en maak ik nog eens een nestkast. Onderstaande bosuilenkast schenk ik aan de Vogelwerkgroep. De uilenwerkgroep kan deze kast in het nieuwe jaar komen ophalen.

Herman en Elly Bosman

 

 

 

 



IMG 0067Karel hoog op de ladder om een Steen Uilen kast (SUK) te reinigen.
Dit jaar had er een Duif in genesteld. 
Kasten 2021
We hebben vandaag een flinke voorraad Uilen kasten gemaakt en gerestaureerd, mooi werk heren en dame.

 

Begin mei beginnen we met het monitoren van de Steenuilenkasten.

Dan kom je van alles tegen en dat zijn niet altijd Uilen.

IMG 20220510 090600 bew
Mooi mezen nestje met jongen, Mezen slepen enorme stapels mos naar binnen.

IMG 20220510 110219 bew
Of zoals hier met 12 mezen eieren.

IMG 20220513 092823 bew
Uilen die ringen dragen lezen we uit en noteren we bij onze waarnemingen.

IMG 20220513 092915 bew
Deze was bijzonder vanwege z'n beschadigde rechteroog.

IMG 20220513 110849 bew
Ook Spreeuwen zijn dol op SteenUilenKasten, wel een bende.

 

 

Asbestsanering een bedreiging voor onze uilen? Uilenwerkgroepen helpen!

Nu de overheid de druk op het saneren van asbestdaken opvoert, ontstaat er een probleem voor veel vogels en in het bijzonder voor de kerkuil en steenuil. Veel schuren/gebouwen zullen verdwijnen of worden voorzien van nieuwe daken die meestal niet meer toegankelijk zijn voor vogels. De kerkuil en steenuil broeden niet alleen vaak in dit soort schuren, maar gebruiken deze ook als ‘roest’plaats overdag en veel van hun prooidieren huisvesten in en rond de schuurtjes. De verandering van hun habitat zal veel vogels dwingen om op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. Voor uilen is dat niet altijd makkelijk, veel schuren en woningen zijn moeilijker toegankelijk en oude bomen met geschikte holtes zijn er ook steeds minder.

Wet Natuurbescherming

Volgens de wet natuurbescherming hebben wij mensen een zorgplicht. Dat betekent dat u bij afbreken of verbouwen verplicht bent een andere oplossing te zoeken voor beschermde dieren die in uw schuur leven. De Vogelwerkgroep is er niet om een vermanend vingertje op te steken, maar om u en de vogels te helpen.

Uilenwerkgroep helpt.

Daarom steken we als Uilenwerkgroep graag de handen uit de mouwen. We verplaatsen bestaande nestkasten bij verbouwingen of plaatsen nieuwe kasten in de omgeving. We geven advies over de woonomgeving, want erven worden steeds netter, bomen en struwelen maar vooral de zo belangrijke rommelhoekjes verdwijnen. Nestkasten die wij plaatsen blijven we monitoren in de toekomst.

We willen dan ook graag tijdig in contact komen met de mensen die voornemens zijn hun schuren of daken te renoveren of te verwijderen. Wij kunnen voor u bekijken of er tekenen van uilen zijn en een alternatief bieden in de vorm van een nestkast. Hiervoor kun u vrijblijvend contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2019 VWG-Bathmen.