Vogel gevonden

Vogel gevonden die nauwelijks beweegt of eindeloos rondjes draait

 

Dode geringde vogel gevonden?

Via de website van het vogeltrekstation in Wageningen kunt u de gegevens die op de ring staan doorgeven. U krijgt een mail terug met de gegevens van de betreffende vogel.

www.vogeltrekstation.nl/vogels/ring-gevonden

U kunt ook contact opnemen via de Uilen WerkGroep (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), dan verzorgen zij dat de ringgegevens worden ingevoerd.

Postduif gevonden?

Kijk op deze site: www.duivensportbond.nl/duif-gevonden

Gewonde vogel gevonden?

  • Doe de vogel in een zo klein mogelijke doos, leg een oude handdoek op de bodem (geen kranten) of wat zaagsel als je dat hebt. Geen kooi, donker en stil is het beste.
  • Let op: een roofvogel heeft sterke en scherpe klauwen, bij twijfel niet zelf doen: bel de dierenambulance. Bij uilen mag u ook contact opnemen met onze uilenwerkgroep.
  • Houd de doos zo donker mogelijk (dus doe de deksel zoveel mogelijk dicht, maar zorg wel voor voldoende zuurstof).
  • Doe de vogel niet bij huisdieren (ook voor de veiligheid van je eigen dieren).
  • Leg geen water of voedsel in de doos en ga niet zelf proberen te voeren.
  • Rijd niet zomaar naar de opvang, maar neem eerst contact op of bel de dierenambulance
  • Kun je de vogel niet meteen brengen, zet hem dan tot die tijd donker en koel (bijvoorbeeld in de badkamer) in de kleine doos en laat hem verder met rust.

Vogelopvang Stichting Roofvogel Opvangcentrum Barchem

Alleen roofvogels en uilen

Schoneveldsdijk 10
7244 RP Barchem
Tel. 0573 251977
www.roofvogelopvangbarchem.nl

Stichting Opvang Noach

Alle beschermde vogels, behalve roofvogels en uilen

Aaltenseweg 21a
7025 CJ Halle
Tel. 0314 390027
Mob. 06 12526768
www.opvangnoach.nl

Dierenambulance

Centraal meldnummer: 144
Dierenambulance Apeldoorn, Deventer en Zutphen.
tel: 0900 - 9991999
www.overgelder.dierenbescherming.nl

Waarom een jonge vogel niet zelf grootbrengen en weer vrijlaten

Vogels, die niet in sociale groepen leven, zoals duiven, merels, spreeuwen en mussen, kun je zonder problemen grootbrengen en als ze zelf goed kunnen eten weer vrijlaten. Meestal komt het dan wel goed. Vogels weten instinctief hoe ze aan hun voedsel moeten komen. Let wel: een jonge vogel moet ieder uur gevoerd worden van zonsopkomst tot zonsondergang.

Echter, intelligente vogels, die in sociale groepen leven, zoals kauwen, eksters, vlaamse gaaien en kraaien, hebben niet genoeg aan voedsel alleen. Een kraaiachtige die door mensen wordt grootgebracht leert niet hoe hij zich moet gedragen in een groep soortgenoten. Zo'n door mensen grootgebrachte vogel weet later instinctief wel hoe hij voedsel moet zoeken en waar hij water kan vinden, maar hij zal zich nooit zo kunnen gedragen dat hij in een groep met soortgenoten kan verblijven, waar hij thuishoort. Hij heeft niet de 'taal' leren spreken om met zijn soortgenoten te kunnen communiceren en zal geen partner kunnen vinden, dus geen goed leven voor een intelligente vogel, die wel 15 jaar oud kan worden.

Copyright © 2019 VWG-Bathmen.